ТМП і ПМП в Чехії - тимчасове і постійне проживання

Версия для печатиВерсия для печати
ТМП і ПМП в Чехії - тимчасове і постійне проживання

Дозвіл на ТМП і ПМП в Чехії - тимчасове та постійне проживання

Перший раз у Чехію можна приїхати по короткостроковій шенгенській візі чи по довгостроковійї національнійї візі D, які видає Консульство Чехії у країні вашої прописки. Шенгенську візу отримують ті, кого цікавить короткий візит до Чехії з метою туризму, лікування, відвідування родичів / друзів і т.д. А ті, хто має намір проживати тут більш тривалий період (понад 90 днів), чи його ціль - іміграція в Чехію, оформляють для себе довгострокову візу. Підставою для її одержання є певна мета перебування: робота, підприємництво, навчання, возз'єднання сім'ї, перебування за Зеленою або Синьою картою.
За довгостроковою національною візою D можна перетнути кордон Чехії і знаходитися тут в терміни, вказані у візі. У ці ж терміни ви зможете відвідати і інші країни Шенгену, перебуваючи там до 90 днів протягом півріччя. Для подальшого легального знаходження в Чехії необхідно подати документи на продовження першої візи - максимально за 90 днів і мінімально за 14 днів до закінчення терміну її дії.
Заява на продовження подається до відповідного відділення азилової та імміграційної політики (ОАМП) МВС Чехії за місцем прописки. Умовою продовження є наявність тієї ж мети перебування і дотримання всіх інших необхідних вимог. При позитивному розгляді заяви ви отримаєте дозвіл на довгострокове перебування, т.зв. ТМП в Чехії (тимчасове місце проживання).

  • Дозвіл на ТМП –тимчасове проживання в Чехії

ВНЖ видається на термін дії дозвільних документів у залежності від мети перебування, але не більше ніж на 2 роки. У разі возз'єднання сім'ї з громадянином / громадянкою Чехії або з іноземцем / іноземкою, що проживають в Чехії на підставі дозволу на постійне проживання (ПМП), видається дозвіл на на тимчасове проживання (ТМП) строком на 5 років. Після закінчення терміну виданого вам дозволу на тимчасове проживання потрібно подати заяву на його продовження.
З 4 липня 2011 року при продовженні довгострокової візи D і ТМП в Чехії необхідно пройти процедуру здачі біометричних відомостей (знімається зображення особи і відбитки пальців). Підтвердження про отримання чи продовження ТМП раніше було у вигляді вклейки в паспорт, тепер же воно видається у вигляді пластикової картки з біометричними даними, отримати яку можна лише особисто і в зазначені терміни, після закінчення яких цей документ стає недійсним, і рішення про продовження анулюється.
Отримавши статус ТМП в Чехії, ви можете:

  1. - проживати на території Чехії, в'їжджати і виїжджати з неї в будь-який час;
  2. - займатися тут підприємництвом, працювати чи вчитися (в залежності від мети перебування);
  3. - купувати нерухомість в Чехії;
  4. - кформити іпотеку;
  5. - дати дітям безкоштовну освіту (чеською мовою);
  6. - отримувати медичну допомогу;
  7. - вільно переміщатися по країнах Шенгену.
  • Дозвіл на ПМП - постійне проживання   

Дозвіл на постійне проживання - ПМП в Чехії - можна отримати після 5 років перебування на підставі довгострокової візи та дозволу на тимчасове перебування (ТМП).

Отримавши статус ПМП в Чехії ви можете також:

  1. - працювати на рівних умовах з громадянами Чехії;
  2. - отримувати пенсію та інші соціальні пільги;
  3. - отримувати безкоштовну медичну допомогу (в разі неповнолітніх дітей і учнів денних відділень до 26 років).


Заяву на отримання громадянства Чехії можна подавати після 5 років проживання тут на закладі дозволу на постійне перебування (ПМП).

 

Категория: 
Теги: