Національна віза D - довгострокові візи

Версия для печатиВерсия для печати
Національна віза D - довгострокові візи

Довгострокова віза - національна віза D для країн Шенгену

Для поїздки в будь-яку країну Шенгенської угоди громадяни третіх країн повинні оформити або короткострокову шенгенську візу, що дозволяє перебувати в цій країні / Шенгену до 90 днів у півріччі, або довгострокову візу - т.зв. національну візу D тієї країни, куди вони мають намір приїхати на термін, що перевищує 3 місяці.
Національна віза D дає право:

  1. перебувати на території країни Шенгену, яка видала візу, протягом того терміну перебування та терміну дії, на які видана віза (але видається максимально на 1 рік);
  2. на переміщення по території інших країн Шенгенської зони, з обмеженням по терміну перебування до 3 місяців протягом півріччя.

Для подачі заяви на видачу довгострокової національної візи D необхідно мати певну підставу (конкретну мету поїздки), яка може відрізнятися в різних країнах Шенгену в залежності від національного законодавства. Такою підставою може бути, наприклад, робота, навчання, підприємництво, возз'єднання сім'ї та ін. Заява разом з іншими необхідними документами подається в Консульство цільової країни Шенгену (зазвичай за місцем проживання заявника) та тільки особисто.
Консульство має право викликати заявника на співбесіду, в деяких випадках (залежить від мети перебування) така співбесіда є обов'язкова (наприклад, якщо мета поїздки робота, підприємництво).
Строки розгляду заяви на отримання довгострокової національної візи також залежать від мети перебування і відрізняються в різних країнах (зазвичай 90 (для деяких віз 60), іноді строк може бути продовжений до 120 днів).
У разі позитивного рішення Консульство вклеює довгострокову візу в паспорт заявника після пред'явлення ним документа про медичне страхування на весь час запланованої поїздки і проживання. У разі негативного рішення заявникові направляється офіційний лист з причиною відмови і з інформацією про можливість та процедуру подачі апеляції.

Потрібно також пам'ятати, що наявність візи не гарантує в'їзд на територію Шенгену. Остаточне рішення приймається прикордонною службою при безпосередньому перетині кордону. Основну увагу прикордонна служба звертає на дотримання мети поїздки, на дотримання правил в'їзду, на наявність необхідних фінансових коштів.
На нашому сайті ви знайдете докладну інформацію про отримання довгострокових національних віз у Польщу та Чехію.