Довгострокова національна віза до Польщі (тип D)

Версія для друкуВерсія для друку
Національна віза - Польща

Довгострокова віза до Польщі - національна (тип D) - Długoterminowa polska wiza krajowa (D)
Документи на візу

Довгострокова віза - національна віза D дає право перебування на території Польщі в період більше 3 місяців, але не більше 1 року (тобто макс. - 365 днів). Термін дії цієї візи залежить від мети візиту до Польщі. Видається довгострокова віза для одного, двох або багаторазового в'їзду.
Якщо вам достатньо перебувати на території Польщі до 3 місяців протягом півріччя, дивіться інформацію про короткострокову шенгенську візу до Польщі. Короткострокова та довгострокова віза до Польщі дають можливість відвідувати і інші країни Шенгену із загальним періодом перебування в них - до 3 місяців у півріччі.
Довгострокова віза до Польщі видається власникам Карти поляка, а також іноземцям, які мають намір навчатися (викладати), наприклад, в середніх чи вищих навчальних закладах Польщі або працювати в Польщі, а також для з'єднання родини, за наявності документа, що підтверджує вище зазначену мету подорожі, а також інших необхідних для надання документів, на закладі яких оформлюється довгострокова віза.
Заява на отримання довгострокової польської національної візи подається в Консульство Польщі за місцем проживання мін. за тиждень до запланованої подорожі.
Основні документи на візу до Польщі наведені тут в єдиному списку, крім документів, які залежать від мети подорожі - пункт 1. У кожному цільовому разі дивіться посилання на конкретні необхідні документи.

  • Документ, що підтверджує мету подорожі. Такою метою можуть бути:
  1. а) робота в Польщі:
  2.  - на півроку (90/180)
  3.  - на рік (365/365)
  4.  - для підприємців - директорів, власників / співвласників польської юридичної особи.
  5. в) навчання в Польщі;
  6. с) з'єднання сім'ї;
  7. d) наявність Карти поляка.
  • Анкета-заява, заповнена латинськими літерами відповідно до інструкції (польською, англійською, російською мовою - транслітерація).

(За неповнолітнього підписує і подає заяву один з батьків чи законний опікун. Якщо неповнолітній вписаний у паспорт одного з батьків чи законного опікуна, заява подається окремо, а його віза вклеюється в паспорт одного з батьків чи законного опікуна).

  • Одна кольорова фотографія 3,5 х 4,5 см. на світлому фоні, не старше 6 місяців, що дозволяє ідентифікувати заявника. Приклеюється на бланку візової заяви.
  • Закордонний паспорт (+ копія першої сторінки), дата видачі якого не перевищує 10 років і термін дії якого перевищує дату закінчення візи мінімум на 3 місяці. Паспорт повинен мати мінімально 2 чисті сторінки, призначені для віз.
  • Копія внутрішнього паспорта (з 14 років) - сторінки з фотографією, сімейним станом і реєстрацією, відмітками про видані раніше закордонні паспорти.
  • Документи, що підтверджують наявність фінансових засобів, для покриття витрат на поїздку, наприклад:
  1. - виписка з банківського рахунку за останні 3-6 місяців,
  2. - підписані дорожні чеки,
  3. - кредитні картки (з підтвердженням банку про наявність коштів на картці),
  4. - довідка з роботи (вказати посаду і розмір зарплати за останні 6 місяців),
  5. - запрошення (оригінал та копія), завірене у Воєводському управлінні (Urzędzie Wojewódzkim);
  6. - якщо поїздку оплачує інша особа - спонсорський лист від цієї особи і документ про її фінансові можливості.
  • Медична страховка (оригінал і копія), дійсна на території всіх країн ЄС, на суму не менше 30000 євро, заповнена машинописним текстом.

При одно-дворазовій візі поліс повинен покрити весь період дії візи і всі заплановані дні перебування (бажано, щоб термін дії поліса був на 15 днів довше). При багаторазовій візі поліс повинен покрити період першого в'їзду.

  • Якщо заявник є неповнолітньою особою:
  1. - свідоцтво про народження (оригінал та ксерокопія);
  2. - у разі спільної поїздки з батьками (чи законним опікуном) - копії їх паспортів і дійсних віз;
  3. - у разі самостійної поїздки неповнолітнього (або з одним з батьків) - згода другого з батьків чи опікуна (оригінал і копія). Якщо отримати згоду неможливо - документи, що підтверджують причину відсутності згоди (довідка матері/батька-одинака чи інші документи).
  • Заявник - громадянин третьої країни, додатково надає:
  1.  - підтвердження легального перебування в країні тимчасового проживання (наприклад, довгострокова віза чи реєстрація, дозвіл на проживання), дійсне мінімально три місяці після планованого повернення з Шенгенської зони, або
  2.  - документ, що підтверджує той факт, що він подав документи для поновлення підтвердження легального перебування.

Якщо заявник не є резидентом, надається підтвердження легального перебування в країні тимчасового проживання з обгрунтуванням причини подачі документів на візу тут, а не в країні постійного проживання.

  • Консульський збір

Загальні умови
Крім перерахованих вище документів Консульський відділ має право попросити надання додаткових документів та / або запросити заявника на співбесіду.
Термін розгляду візової заяви - 5-6 календарних днів з дня її подання та оплати візового збору. При необхідності більш ретельної перевірки документів строк може бути продовжений до 30, у виняткових випадках - макс. до 60 календарних днів. У термінових випадках рішення може бути прийняте протягом трьох або менше днів до запланованої поїздки.
При позитивному рішенні національна віза вклеюється в паспорт заявника після пред'явлення ним документів про медичне страхування. Рішення про відмову та його підстави повідомляються заявнику за допомогою типового формуляра.
Заявник може оскаржити це рішення, подавши протягом 7 дн. від дати його одержання заяву на повторний розгляд прохання до органу, який прийняв рішення про відмову. Після повторного розгляду візової заяви рішення є остаточним і оскарженню не підлягає (за розгляд оскарження рішення про відмову у видачі візи сплачується збір 60 євро).

Категория: 
Теги: