Шенгенська учбова віза до Чехії

Версія для друкуВерсія для друку
Студентська шенгенська віза до Чехії

Освіта за кордоном. Шенгенська віза в Чехію з метою навчання або наукового дослідження (Schengenské vízum za účelem studia nebo vědeckého výzkumu)

Освіта за кордоном останнім часом стає звичайною річчю для людей з країн пострадянського простору. Дуже привабливою в цьому плані країною є Чехія. Навчання в Чехії буває як довгостроковим - наприклад, отримання вищої або післядипломної освіти, так і короткочасним - різні курси, семінари, участь у програмах обміну та под.
Для довготривалого навчання в Чехії - більше 3 місяців у півріччі, оформляється довгострокова учбова віза в Чехію (національна віза D). А для приїзду на навчання, з метою наукової роботи, мовні курси та інш. на період до 90 днів в консульстві запитується шенгенська учбова віза в Чехіїю. Така віза дозволяє знаходитися в Чехії / Шенгені в загальній складності до 3 місяців протягом кожного півріччя.
Це може бути одно-або дворазова віза, за якою дозволений відповідно один чи два в'їзди на територію Чехії / Шенгену і яка дозволяє перебувати тут у строки, зазначені у візі. Якщо ж ви плануєте приїжджати на навчання в Чехії на нетривалий час протягом декількох років, вам може бути надана багаторазова шенгенська віза в Чехію - мультивіза, наприклад, на рік (макс. на 5 років). За мультивізою ви також зможете знаходитися в Чехії / Шенгені не більше 90 днів (в сумі) на протязі кожного півріччя, але так як кількість в'їздів по мультивізі не обмежена, ви зможете приїжджати сюди в потрібні вам терміни, а не в певний період, як по одно-дворазовій візі.

Школярі, студенти, аспіранти та викладачі для отримання шенгенської учбової візи повинні надати в Консульство ряд документів, першочерговим з яких є:

  • Документ, що підтверджує мету поїздки:
  1.  - письмове запрошення чи довідка про зарахування до університету, академію, інститут, коледж, школу чи учнівський / студентський квиток, виданий цим навчальним закладом, чи довідка про зарахування заявника на курси;
  • Підтвердження про проживання (можна бронь готелю) чи доказ достатніх фінансових коштів на оплату житла (приймається в оригіналі, по факсу чи електронною поштою).
  • Документ (не старше 3 міс.), що підтверджує наявність достатніх засобів існування як на термін передбачуваного перебування, так і для повернення в країну походження чи проживання чи для транзиту до третьої країни (виписка з банку чи підтвердження постійного доходу).
  • У разі, якщо поїздку оплачує інша особа, необхідно додатково пред'явити спонсорський лист від особи, яка оплачує поїздку (у вільний формі) і копію загальногромадянського / закордонного паспорта цієї особи (сторінка з паспортними даними і фотографією).
  • Доказ наміру покинути територію Чехії / Шенгенської зони до закінчення терміну дії візи - бронювання квитка / квитків на літак / поїзд / автобус (туди-назад), водійські та технічні права на машину.
  • Перелік інших документів дивіться тут:
Категория: 
Теги: