Як отримати шенгенську візу до Словаччини?

Версія для друкуВерсія для друку
Словацкие шенгенские визы

Для поїздок у країни Шенгенської угоди громадянам більшості пострадянських країн потрібно попередньо отримати так звану єдину шенгенську візу. Така віза дозволяє в'їжджати на територію Шенгену і знаходитися там в зазначені у візі строки.
 
- Чудово, - скажете ви, - давно збирався до Німеччини, але туди з візами морока, а ось Словаччина (прочитав в Інтернеті) з нового року почала давати візи наліво і направо. До того ж не тільки на одну поїздку, а відразу хоч на 5 років! Ось зроблю собі швиденько таку візу - і відразу махну в Німеччину, заодно і сусідні країни подивлюся.
Так-то воно так, та не зовсім. На всьому шенгенському просторі існують єдині правила для отримання шенгенської візи, і ці правила потрібно знати, щоб в кращому випадку не отримати від воріт поворот на кордоні і повернутися додому ні з чим, дарма витративши гроші і час, а в гіршому - щоб вас, як порушника, не внесли в загальну інформаційну систему SIS - тоді прощавай, Шенген, мінімально на кілька років.
Ось основна інформація, яку повинна знати кожна людина, яка хоче отримати шенгенську візу - хоч в Словаччину, хоч в іншу країну.
Для шенгенських віз діє «правило 90/180». Це означає, що загальний термін перебування, рахуючи з першого дня перетину кордону Шенгенської зони, може бути максимально 90 днів за півріччя (180 днів), після чого територію Шенгену потрібно покинути, а повернутися сюди можна тільки в наступному півріччі.
Далі. Шенгенську візу видає дипломатичне представництво (консульство) тієї країни, яка є єдиною або головною метою вашої поїздки. Якщо ж ви збираєтеся відвідати декілька країн шенгенської зони за одну поїздку, то заява подається в консульство країни, де ви маєте намір перебувати найбільше часу. Якщо ж цей час приблизно одинаковий для кожної країни, тоді діє «правило першого в'їзду», тобто за візою потрібно звернутися в консульство країни, кордон якої ви маєте намір перетнути першим.
Так що якщо ви хочете не в Словаччину, а в Німеччину - то звертатися треба в консульство Німеччини. Словацьке консульство видасть вам шенгенську візу в тому випадку, якщо ви спочатку поїдете в Словаччину - купивши тур або путівку в санаторій, або ж на запрошення приватної або юридичної особи. А вже потім, якщо строки, вказані у візі, це дозволять, можете і в Німеччину з'їздити або ще куди.
Тепер поговоримо про «відразу на 5 років». Термін дії шенгенської візи встановлюється з урахуванням планованої тривалості перебування або передбачуваної кількості поїздок, максимально - на 5 років. При цьому розрізняються наступні типи віз:

  • одноразова - дає право одного в'їзду на територію Шенгену, перебувати на якій можна в зазначений у візі період, але не довше 3 місяців в оном півріччі;
  • дворазова - дає право двох в'їздів на територію Шенгену, перебувати на якій можна в зазначений у візі період, але кількість днів перебування в сумі не повинна перевищити 3 місяці в одному півріччі;
  • багаторазова (мульти) - дає право багаторазово в'їжджати на територію Шенгену, але кількість днів перебування в сумі не повинна перевищити 3 місяці в одному півріччі;

 - Ну от, - зраділи ви, - куплю найдешевший тур в Словаччину, отримаю в словацькому консульстві туристичну візу відразу на 5 років - і через Словаччину по всьому Шенгену - куди грошей і часу вистачить, що може бути простіше!
На жаль, не все так просто. Однією з умов для видачі багаторазової шенгенської візи є т.зв. «візова історія». Що це значить? Що за останні 2 роки ви вже мали хоча б одну шенгенську візу і використали її за цільовим призначенням, не допустили ніяких порушень, включаючи дотримання термінів, вказаних у візі.
І ось ви, нарешті, щасливий володар туристичної шенгенської візи на цілих 5 років. За перші півроку відірвалися, як кажуть, по повній програмі: і в тур
поїздці в Словаччині побували, і в Німеччині, і ще десь. Але на все це вам вистачило 50 днів в сумі. Питання: чи можна невикористані дні перенести на наступне півріччя і додати до законних 90? Ні, в наступному півріччі, як і раніше, дійсні тільки 3 місяці. Якщо у вас не буде бажання або можливості з'їздити в Шенген у новому півріччі - ці 3 місяці пропадають.
І ще. Маючи в паспорті довгострокову візу (скажімо, туристичну до Словаччини), в кожному новому півріччі ви повинні будете заново пред'являти документ, що підтверджує мету поїздки - тур, ваучер і под.

Ми розповіли Вам лише основні правила, що діють при отриманні шенгенських (словацьких) віз. Якщо Ви зацікавлені в отриманні словацької візи, наша фірма готова допомогти вам її оформити, з урахуванням ваших конкретних обставин. Ви можете зв'язатися з нашими менеджерами, скориставшись контактною формуляром

Категорія: