Довгострокова національна віза D до Чехії

Версія для друкуВерсія для друку
Довгострокова національна віза D до Чехії

Довгострокова віза до Чехії - національна віза D
Документи на візу

Для нетривалої поїздки в Чехію громадянам третіх країн потрібно оформити короткострокову шенгенську візу (максимальний термін дії візи - до 90 днів за півріччя). Для більш тривалого візиту оформляється довгострокова віза - т.зв. національна віза D до Чехії.
Національна віза D дає право:

  1.  - перебувати на території Чехії протягом зазначеного у візі терміну перебування та терміну дії, але максимально 180 днів, кількість в'їздів не обмежена;
  2.  - на поїздки по інших країнах Шенгенської зони, з обмеженням по терміну перебування в них до 90 днів протягом півріччя.

Довгострокова віза до Чехії оформлюється на закладі певної підстави (конкретної мети поїздки). Це може бути робота, навчання, підприємництво в Чехії, з'єднання сім'ї. Заява разом з іншими необхідними документами подається в Консульство Чехії в країні проживання заявника та тільки особисто.
Основні документи, на закладі яких оформлюється будь-яка довгострокова віза до Чехії (крім роботи по Синій та Зеленій картам), наведені нижче в єдиному списку.
Додаткові документи на візу, які залежать від конкретної мети поїздки, а також детальну інформацію про дану візу ви знайдете, перейшовши по потрібному вам посиланні в пункті 1:

  • Документ, що підтверджує мету поїздки. Такою метою можуть бути:
  1. підприємництво в Чехії
  2. навчання,
  3. робота в Чехії за дозволом від Бюро праці:
    1.  робота по Синій карті
    2.  робота по Зеленій карті
  4. з'єднання родини;
  • Закордонний паспорт, термін видачі якого не перевищує 10 років і дійсність якого на день подачі документів повинна бути мін. 12 місяців (у візи з метою навчання 11). Паспорт повинен мати мінімально 2 чисті сторінки, призначені для віз.
  • Анкета - заява про надання довгострокової візи, заповнена латинськими прописними літерами відповідно до прикладеної інструкції;
  • 2 фотографії - 3,5 x 4,5 см, на світлому фоні, не старше 6 місяців (розрізані із зазначенням на зворотному боці П.І.Б. та датою народження (латиницею згідно закордонному паспорту);
  • Документ, що підтверджує забезпечення житлом на час проживання на території Чехії (повинні бути вказані терміни забезпечення житлом "від-до"):
  1. • виписка з Кадастру нерухомості ЧР, якщо заявник є власником квартири чи будинку;
  2. • підтвердження від особи, що забезпечує житлом, з підписом, завіреним чеським нотаріусом, чи
  3. • договір оренди / суборенди з приватною особою (+ виписка з Кадастру нерухомості) або з юридичною особою (+ виписка з торгового реєстру чи нотаріально завірена копія).
  • Медична страховка (пред'являється тільки після позитивного рішення при вклеювання візи в паспорт), дійсна в Чехії / Шенгену, на суму не менше 60 000 євро чи в іншій валюті.
  • Копії усіх наданих Вами документів, крім анкети (окрема папка).
  • Довідка про відсутність судимості на території країни, громадянином якої є заявник, і країни, в якій заявник протягом останніх 3 років проживав більше 6 місяців;
  • Консульський збір - оплачується при подачі документів. У разі відмови у візі збір не повертається.

Загальні умови
Термін розгляду заяви зазвичай складає 90 днів (у візи з метою навчання 60) з дня подання заяви. У деяких випадках цей строк може бути продовжений до 120 дн.
Всі документи на візу не чеською мовою (крім закордонного паспорта) є треба перекласти до чеської мови  і нотаріально завірити чеським нотаріусом або судовим перекладачем. Приймаються тільки документи, з дня видачі яких пройшло не більше 180 дн. (крім закордонного паспорта, документів ЗАГСу і фотографії, якщо вона відповідає зовнішньому вигляду заявника).
Рішення про видачу візи приймає МВС Чехії. У разі позитивного рішення довгострокова віза вклеюється у Консульстві до паспорту заявника після пред'явлення документів про медичне страхування. При негативному рішенні Консульство відсилає заявнику офіційний лист з причиною відмови і з інформацією про можливість та процедуру подачі апеляції.

Категория: 
Теги: