ТМП і ПМП у Польщі - тимчасове і постійне проживання

Версія для друкуВерсія для друку
ТМП і ПМП у Польщі - тимчасове і постійне проживання

Дозвіл на ТМП і ПМП в Польщі

Zezwolenie na zamieszkanie na czas określony и Zezwolenie na zamieszkanie na czas określony

Якщо ви маєте намір приїхати до Польщі як турист, для лікування, навчання, в гості або з іншою метою на короткий період - до 3 місяців, вам потрібно оформити короткострокову шенгенську візу. А якщо ви плануєте перебувати на території Польщі більш тривалий період, то необхідно отримати довгострокову національну візу D. Ці візи оформляються в Консульстві Польщі у країні вашого проживання.

Підставою для отримання довгострокової національної візи можуть бути робота в Польщі (в тому числі виконання функцій директора у фірмі), навчання, возз'єднання сім'ї, володіння Картою поляка. Віза видається на термін більше 90 днів, але максимально на 1 рік.
Наявність національної візи D у вашому паспорті дозволяє перетнути кордон Польщі і проживати тут в терміни, вказані у візі, а також відвідувати в цей період і інші країни шенгенської угоди (максимум перебування в них - 3 місяці). А якщо у ваші плани входить імміграція в Польщу, тоді вам потрібно тут легалізуватися.

  • Дозвіл на ТМП –тимчасове місце проживання        Zezwolenie na zamieszkanie na czas określony

Щоб легально залишитися в Польщі після закінчення терміну дії першої візи, вам необхідно не менше ніж за 45 днів до цього терміну звернутися у відповідне Воєводське управління (Wojewódzki urzed) за місцем вашої прописки в Польщі та подати заяву про отримання т.зв. zezwolenie na zamieszkanie na czas określony - дозволу на тимчасове проживання, іншими словами - ТМП в Польщі. Однією з умов отримання цього дозволу є доказ тієї ж підстави, що і для отримання довгострокової візи - наявність роботи, бізнес в Польщі, возз'єднання з родиною. Вид на проживання видається в залежності від терміну дії дозвільних документів, максимально на 2 роки.
Якщо заяву про отримання ТМП подано у встановлені терміни, воєводою буде видана т.зв. "Wize krajową" - національна віза, на термін розгляду цієї заяви. Після видачі дозволу на тимчасове проживання віза анулюється. Якщо заяву про отримання ТМП було подано менше ніж за 45 днів до закінчення першої візи, іноземець позбавляється права продовження і зобов'язаний покинути Польщу до кінця терміну дії візи (або робочого дозволу).
Іноземець, який живе у Польщі за дозволом на тимчасове проживання, може продовжити його далі. Для продовження ТМП діють ті ж правила і терміни, що і для його отримання.

  • Дозвіл на ПМП - постійне місце проживання    Zezwolenie na osiedlenie się

Посвідка на постійне проживання - ПМП в Польщі - видається на необмежений строк. Його може отримати:

  1.  - неповнолітня дитина іноземця, що проживає в Польщі на підставі ТМП, і ця дитина народилася на території Польщі;
  2.  - дитина громадянина / громадянки Польщі, що знаходиться під його / її опікою;
  3.  - чоловік / дружина особи з польським громадянством, за умови, якщо вони знаходяться в законному шлюбі мінімально 3 роки до подачі заяви на одержання ПМП і безпосередньо перед подачею заяви цей чоловік / дружина безперервно проживали в Польщі мін. 2 роки на основі дозволу на тимчасове проживання;
  4.  - іноземець - поляк за походженням;
  5.  - іноземець, який безпосередньо перед подачею заяви на одержання ПМП безперервно проживав у Польщі не менше 10 років на підставі т.зв. терпимості (додаткова охорона) та у зв'язку зі статусом біженця.

Іноземець також може отримати ПМП в Польщі, маючи статус довготермінового резидента ЄС.
Цей дозвіл на постійне проживання може отримати іноземець, який

  1.  - безпосередньо перед подачею заяви на одержання ПМП легально і безперервно проживав на території Польщі мінімально 5 років;
  2.  - має регулярне і стабільне джерело доходу;
  3.  - має польське медичне страхування.
Категория: 
Теги: