Імміграція до Польщі

Версія для друкуВерсія для друку
Варшава. Імміграція до Польщі

Імміграція до Польщі вже ряд років притягує громадян пострадянських країн з багатьох причин, серед яких назвемо наступні:

  • Польща - це європейська цивілізована країна, сприятлива для проживання в економічному та соціальному плані, маючи дозвіл на проживання в Польщі, можна без віз їздити по всіх країнах Шенгену*, а також в Швейцарію, Норвегію та Ісландію.
  • це слов'янська країна з більш зрозумілим нам - слов'янам - менталітетом, польська мова більш проста у вивченні для людей, які знають російську і українську.
Внимание!

* 21 грудня 2007 Польща приєдналася до інших країн Шенгенської зони, у яких скасовано паспортний контроль між країнами всередині цієї зони і існують єдині правила в'їзду і короткочасного перебування на території цих країн.

Які ж існують легальні шляхи імміграції до Польщі?

Робота в Польщі

Найбільш популярний і доступний варіант, так як на ринку праці Польщі сьогодні багато вакантних місць через відтік поляків в інші країни Західної Європи.

Робочу візу до Польщі можна отримати на півроку (тільки громадянам України, Росії, Білорусі, Молдови, Грузії) або на рік. Піврічна робоча віза надається на підставі офіційного запрошення на роботу (oświadczenie) від польського працедавця, завіреного в місцевому управлінні праці (urzędzie pracy).

Робочу візу строком на рік можна отримати на підставі дозволу на роботу (zezwolenie na pracę).

Оформивши візу і приїхавши до Польщі, ви зможете тут легально жити і працювати протягом зазначеного у візі періоду. Після закінчення півроку або року (якщо ваша робота буде задовольняти обидві сторони) роботодавець може продовжити термін трудового контракту, а тим самим і термін Вашого легального перебування на території Польщі на рік. Для цього роботодавцю потрібно буде отримати для вас новий дозвіл на роботу. Справа це клопітка і нешвидка, але цілком реальна. Згодом цей дозвіл можна буде продовжувати. Легальна робота на основі дозволу на роботу в Польщі та наявність гарантованого доходу протягом 3-5 років дають право на отримання постійного виду на проживання.

Навчання в Польщі

Варіант, найбільш відповідний для молодих людей.

Навчання в польському вузі і отримання європейської освіти - крок розумний і перспективний. Плата за навчання у вузах Польщі дуже демократична і доступна, у багатьох навчальних закладах не потрібно складати вступні іспити - достатньо пройти співбесіду. Важливо й те, що Польща, на відміну від багатьох інших європейських країн, не вимагає нострифікації ваших атестатів або дипломів.

Віза для навчання та проживання у Польщі оформляється на підставі документа, що підтверджує вступ до вузу Польщі та документа про оплату навчання. На кожен наступний навчальний рік віза продовжується на основі аналогічних підтверджуючих документів. Зі студентської (учбовою) візою можна отримати карту тимчасового проживання (karta czasowego pobytu), а також легально працювати три місяці в році.

За час навчання можна знайти постійну роботу і приступити до неї відразу ж після закінчення вузу - дозвіл на роботу іноземцям з польським дипломом не потрібно. Багато студентів знаходять собі майбутню роботу ще під час навчання, проходячи 6-місячну професійну практику за домовленістю між вузом і роботодавцем. Головне - зарекомендувати себе з кращої сторони. Половина загального періоду візи, пов'язаної з навчанням у вузі (аспірантурі) або з професійним навчанням, буде зарахована в 5-річний термін, необхідний іноземцю для подачі заяви на отримання постійного проживання в Польщі.

Бізнес в Польщі

Зручний для тих, хто хоче мати свій бізнес в Європі.

Дозвіл на підприємницьку діяльність, необхідну для одержання візи або тимчасового дозволу на проживання в Польщі, можна отримати, зареєструвавши в Польщі нову фірму або купивши готову, або увійшовши до складу правління вже існуючої фірми. Але реєстрація фірми не виключає необхідність отримання дозволу на роботу. Іноземець, який працює або має намір працювати в створеній ним же фірмі має також довести, що діяльність цієї компанії корисна для польської економіки (наприклад, сприяє зростанню інвестицій, трансферу технологій, впровадженню корисних нововведень або створенню нових робочих місць). На практиці істотним критерієм визнання цього факту є офіційне працевлаштування іноземцем у своїй компанії хоча б двох громадян Польщі.

Строк тимчасового дозволу на проживання потім продовжується на період від 1 року. Якщо фірма буде успішно працювати і у вас буде постійне джерело доходів, можна буде подавати заяву на отримання дозволу на постійне проживання в Польщі і статус довготермінового резидента ЄС.

Останнім часом багато іноземців реєструють фірму в Польщі тільки з метою отримання посвідки на проживання в цій країні, тому цілком можливо, що польська сторона буде змушена внести в законодавство відповідні зміни, що перешкоджають подібним зловживанням.

Укладення шлюбу

Також популярний вид імміграції до Польщі.

Реєстрація шлюбу з громадянином (громадянкою) Польщі або з іноземцем, що мають постійний вид на проживання в Польщі. Відмінний варіант імміграції в Польщу для людей, що укладають реальний шлюб - зі спільним проживанням, спільним господарством, народженням дітей і т.д. У цьому випадку іноземець може подавати заяву на постійне проживання в Польщі, якщо він перебуває у шлюбі хоча б 3 роки до подачі заяви і безпосередньо перед подачею заяви перебував у Польщі безперервно хоча б 2 роки на підставі дозволу на проживання на визначений термін.

А от у випадку доведеного фіктивного шлюбу іноземець не тільки не отримає дозвіл на постійне проживання, але може бути депортований з країни з багаторічним забороною в'їзду не тільки до Польщі, але й в інші країни шенгенської угоди.

Еміграція на підставі Карти поляка

Варіант для осіб польського походження.

Якщо у вас були або є родичі з польським походженням, ви можете отримати Карту поляка і іммігрувати до Польщі на постійне місце проживання. Для отримання карти поляка потрібно документально підтвердити як спорідненість з людиною польського походження, так і польське походження цієї людини - на підставі документів, свідоцтв і под. Крім цього, на обов'язковій співбесіді з Консулом Польщі в країні вашого перебування потрібно продемонструвати добре володіння польською мовою, а також треба знати культуру та історію Польщі та дотримуватися її традицій та звичаїв.

Категорія: