Сині карти для іноземних громадян - Чехія

Версія для друкуВерсія для друку
Сині карти для іноземних громадян - Чехія

Робота в Чехії. Синя карта для іноземних громадян

Що таке Синя карта?

Синя карта - це особливий дозвіл на довгострокове перебування в Чехії з метою роботи в особливих випадках.
Іноземець, який отримав Синю карту на конкретне робоче місце, може:

  1.  перебувати на території Чехії;
  2.  працювати на робочому місці, на яке була видана Синя карта, або на певних умовах змінити робоче місце.

Таким чином, Синя карта поєднує в собі дозвіл на перебування і дозвіл на роботу (робота в Чехії можлива також на підставі Зеленої карти).
Кому видається Синя карта?
Заяву на одержання синьої картки має право подати іноземець, який має намір перебувати на території Чехії більше 3 місяців, і займати робоче місце, яке потребує високу кваліфікацію.
Синя карта видається працівникам з вищою спеціальною чи вищою освітою з дотриманням таких вимог:

  1.  - укладення трудового договору з працівником на строк не менше одного року із зазначенням тривалості робочого тижня, передбаченої законом;
  2.  - заробітна плата працівника (місячний або річний оклад) згідно з договором повинна мінімально в 1,5 раз перевищувати розмір середньої заробітної плати в Чехії, встановленої Міністерством праці та соціального захисту.

Термін дії Синьої картки може бути продовжений на період дії трудових відносин, встановлений у трудовому договорі, плюс 3 місяці, але не більше, ніж на 2 роки.

Хто може скористатися Синьої картою?
Синьою картою можуть скористатися висококваліфіковані іноземці, яких цікавить робота в Чехії, і спеціальності яких затребувані на ринку праці Чехії. Мінімальні вимоги: закінчена вища освіта чи вища спеціальна освіта (з періодом навчання мін. 3 роки).
Синя карта може бути видана іноземним громадянам з країн, які не є членами ЄС і на яких не поширюється жодне з виключень, вказаних у ст. 98 закону № 435/2004 Sb., Про зайнятість населення.
Робота в Чехії без дозволу на роботу, а також без наявності Синьої або Зеленої карток може бути надана громадянам ЄС, Норвегії, Ісландії, Ліхтенштейну, Швейцарії та членам їх сімей.
Як отримати Синю карту?
Чехія намагається максимально спростити процедуру отримання Синіх карт. І все-таки попередньо потрібно пройти кілька етапів:

  • 1. Знайти відповідну роботу

Синя карта видається на конкретне вакантне робоче місце. Робота в Чехії для претендентів на Синю карту можлива на ті вакансії, на які не знаходяться відповідні працівники з Чехії та ЄС.
Вакансії, які підходять для видачі Синьої карти
Ці вакансії опубліковані в Інтернеті в центральному реєстрі вакансій, що підходять для власників Синіх карт (далі тільки «реєстр вакансій для Синіх карт).
Тут же можна перевірити, чи видається Синя карта на вакансію, про яку ви дізналися в іншому місці.
У кожної вакансії розміщена основна інформація про цю роботу, а також формуляр заяви на Синю карту.

  • 2. Зв'язатися з майбутнім роботодавцем

При підготовці документів потрібно зв'язатися з працедавцем і домовитися про умови укладення трудового договору, тому що при подачі заяви на отримання Синьої карти потрібно докласти підписаний з роботодавцем договір про працевлаштування. Зв'язатися з майбутнім роботодавцем ви можете за контактними даними, вказаними поряд з вакансією.

Формуляр резюме можна заповнити в розділі Пропоновані вакансії і резюме. Можна також скористатися посиланням "питання про вакансії", якщо воно є біля вашої вакансії.

  • 3. Подати заяву

Заяву на одержання Синьої картки заявники, яких цікавить робота в Чехії, повинні подавати у чеське консульство за територіальною ознакою, крім громадян країн, зазначених у постанові Міністерства внутрішніх справ, № 462/2008, які можуть подавати заяву на Синю карту в будь-якому представництві Чехії.
Формуляр Заяви на отримання Синьої карти є в Інтернеті. Можна роздрукувати вже заповнений на веб-сторінці формуляр чи заповнити його від руки після роздруківки.
Заяву з описом вакансії і її номером, який ви знайдете в Реєстрі вакансій для Синіх карт чи вам його повідомить ваш роботодавець в ЧР, потрібно подати в представництво Чехії або в Міністерство внутрішніх справ.
(Список документів для отримання Синьої карти, необхідних для подачі в представництво (Консульство Чехії), знаходиться нижче).
Увага:
Медики - лікарі, стоматологи та фармацевти, яких цікавить робота в Чехії за своєю спеціальністю і які не мають професійної кваліфікації, підтвердженої іншою країною-членом ЄС, повинні спочатку скласти кваліфікаційний іспит.
Ця ж вимога поширюється і на інші медичні професії. Докладніше про це можна дізнатися від роботодавця або в Інтернеті на веб-сторінках Міністерства охорони здоров'я: www.mzcr.cz, розділі «Освіта та підтвердження кваліфікації».
Внесок за прийняття заяви - 1000 чеських крон (еквівалент в іноземній валюті) - сплачується в представництві. Заява відправляється у відділення міграційної служби МЗС, яке його розглядає і приймає рішення, чи відповідає кандидат висунутим вимогам.

  • 4. Приїхати до Чехії

Рішення про видачу Синьої карти представництво, як правило, повідомляє заявнику протягом 2 місяців після подачі документів. У разі позитивного рішення ви повинні пред'явити документ про укладення медичного дорожнього страхування. Представництво видасть вам візу для отримання Синьої карти. За цією візою ви приїдете до Чехії, де протягом 3 робочих днів з дня в'їзду на її територію:
 - отримаєте Синю карту в заздалегідь зазначеному відділенні міграційної служби МЗС. За одержання Синьої карти платиться внесок у розмірі 2500 чеських крон.
 - станете на облік в поліції у справах іноземних громадян за місцем вашого проживання в Чехії. При постановці на облік пред'являється документ про забезпечення житлом (договір оренди, суборенди і т.д.
Після одержання Синьої карти потрібно без продовження з'явитися до свого роботодавця.

Необхідні документи для отримання Синьої карти на роботу в Чехії:

  • 1. формуляр заяви на одержання Синьої карти, роздрукований з інтернет-сторінки з власноручним підписом заявника (заповнений чеською мовою від руки друкованими літерами чи безпосередньо в комп'ютерному вигляді),
  • 2. дійсний закордонний паспорт заявника (з терміном дії мінімум на 90 днів більше передбачуваного терміну дії Синьої карти;
  • 3. дві актуальні ідентичні фотографії;
  • 4. документ, що підтверджує високу кваліфікацію заявника, нострифікований Міністерством освіти, молоді та фізкультури ЧР (оригінал чи офіційно завірена копія, а також офіційно завірений переклад на чеську мову)
  • 5. трудовий договір на строк не менше одного року із зазначенням тривалості робочого тижня, передбаченої законом, і розміру заробітної плати, яка повинна мін. в 1,5 рази перевищувати розмір середньої заробітної плати в Чехії, встановлений Міністерством праці та соціального захисту.
  • 6. для роботи за професіями, що підлягають регуляції (лікарі, фахівці та ін..) необхідно пред'явити документ, що підтверджує дотримання всіх умов, необхідних для виконання даної професії (примітка: МВС ЧР прийме рішення по Синій карті тільки після позитивного рішення органу, до компетенції якого входить визнання даного документа);
  • 7. у разі, якщо заявник перед подачею документів перебував на основі Синьої картки в іншій країні-члені ЄС, необхідно йому докласти загальний щомісячний дохід сім'ї (у разі возз'єднання сім'ї);
  • 8. виписка з реєстру покарань (довідка про несудимість) країни, громадянином якої є заявник, а також подібний документ з країни, у якій іноземець за останні 3 роки перебував безперервно протягом більше 6 місяців;
  • 9. копія закордонного паспорта заявника,
  • 10. копії (не засвідчені) усіх документів, які подаються (окремої папкою),
  • 11. поліс медичного страхування для виїжджаючих за кордон на термін з дати в'їзду на територію Чехії до дати, коли буде застрахований на основі особливого постанови.

Додатково може вимагатися медична довідка про те, що заявник не має серйозних захворювань.


Всі документи іноземною мовою (за винятком закордонного паспорта та прирівняного до нього документа), повинні бути перекладені на чеську мову офіційним (судовим) перекладачем.
Всі вищевказані документи не повинні бути старше 180 днів за винятком закордонного паспорта та прирівняного до нього документа і фотографії, якщо вона відповідає дійсності.

Заяви на одержання Синьої карти розглядає Міністерство внутрішніх справ ЧР (МВС ЧР). Термін розгляду становить не більше 90 днів з дня подачі документів. Дійсність Синьої карти на три місяці перевищує термін дії укладеного робочого договору. Максимальний термін дії Синьої карти - два роки.

 

Категория: 
Теги: